Erkki Perälä

"Mutta tänne ei saa kuolla"

  • Kuva: Sippanont Samchai (CC by-nc-nd 2.0)
    Kuva: Sippanont Samchai (CC by-nc-nd 2.0)

Kirjoituksen otsikko on vanhusten palvelutalon osastonhoitajan toteamus toimittaja Minna Lindgrenin HS:n Kuukausiliitteeseen (5/2008) kirjoittamasta jutusta, jossa Lindgren kuvaa koskettavasti 81-vuotiaan isänsä viimeistä taistelua oikeudesta kuolla rauhassa. Jos et ole artikkelia vielä lukenut, käytä mieluummin aikasi siihen kuin tähän blogimerkintään.

Kuolemista ei ole tehty Suomessa helpoksi. Kuten Lindgrenin kokemuksista käy ilmi, mahdollisimman nopeaan ja kivuttomaan kuolemaan johtavaa hoitotahtoa vierastetaan sairaaloissa ja jopa saattohoito-osastoilla eikä sen kunnioittaminen ole aina itsestäänselvyys. Vakavan sairauden loppuvaiheessa olevien potilaiden elämää halutaan usein jatkaa omaisten tahdosta. Mutta vaikka potilas itse haluaisi kuolla, järjestelmä haraa vastaan.

Kun pelkkä "luonnollinen" kuolema on näin hankalaa ja byrokraattista, eutanasia on jo ihan lain mukaankin Suomessa kielletty. Aiheesta käydään ajoittain laimeahkoa keskustelua. Uusin vaihe keskustelusta alkoi, kun kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) jätti kirjallisen eduskuntakysymyksen armokuoleman sallimisesta, mikä sai sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) tarttumaan sulkakynäänsä ja kirjoittamaan aiheesta blogimerkinnän.

Ajattelin vastata muutamaan Räsäsen argumenttiin, jotka on vastedes merkitty kursiivilla.

 

"Miksi kärsivän potilaan aktiivinen surmaaminen myrkkyruiskein pitäisi laillistaa nyt, kun sitä ei hyväksytty aikana, jolloin moni kuoleva joutui viimeisinä elinhetkinään kiduttaviin kärsimyksiin?"

Aikana ennen modernia kivunlievitystä Suomessa hyväksyttiin myös kuolemanrangaistus ja pakkosterilisaatio. Vanhoista moraalikäsityksistä ei voi mielekkäästi johtaa nykyistä lainsäädäntöä, vaikka kristillisdemokraattien politiikka tuntuu tämän ajatuksen ympärille pitkälti rakentuvankin.

Maailma muuttuu ja ihmisten näkemykset muuttuvat. Demokraattisen yhteiskunnan on syytä kehittyä tämän muutoksen mukana. 

 

"Hollannissa tuli vuonna 2002 voimaan laki, joka mahdollistaa laillisen eutanasian jopa 12-vuotiaalle lapselle. Käytäntö on vaikuttanut lääkäreiden etiikkaan niin, että laillisten eutanasioiden ohella arviolta tuhat ihmistä vuodessa tapetaan ilman potilaan pyyntöä."

En ole nyt aivan varma, mihin lukuihin Räsänen tässä viittaa, koska lähdeviite puuttuu. Olettaisin, että kyseessä on hänen puoluetoverinsa Pekka Reinikaisen kirjoittama artikkeli (Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 23/1994), jossa referoidaan eutanasiaa tutkineen ns. Remmelinkin komitean selvitystä. Siitä ainakin löytyy tuollainen luku.

On syytä huomata, että edellä mainitun selvityksen tulokset on julkaistu vuonna 1991 eli reilut kymmenen vuotta ennen eutanasian Hollannissa virallistanutta lakia, jonka Räsänen väittää vaikuttaneen edellä mainitulla tavalla lääkäreiden etiikkaan.

Räsänen jättää myös kertomatta, että näistä mainitusta tuhannesta "suurin osa oli kuolevia, ja miltei kaikkien arvioitiin kärsivän huomattavasti. Useimmissa tapauksissa potilaat olivat itse kykenemättömiä ilmaisemaan mielipidettään päätöksentekohetkellä."

Reinikaisen eutanasiakriittisten tulkintojen lisäksi kannattaa tutustua myös Stanford Encyclopedia of Philosophyn esitykseen, jossa Reinikaisenkin viittaamia tutkimustuloksia analysoidaan tasapuolisemmin.

 

"Eutanasian kansansuosion yhtenä tekijänä on yhteiskunnalle saatava kustannussäästö. - - Tätä perustelua kansallissosialistitkin aikoinaan käyttivät. Ennen toista maailmansotaa Saksaan perustettiin eutanasiainstituutteja, joihin kuljetettiin lyhyessä ajassa 275 000 ihmistä; kehitysvammaisia, mielisairaita, vanhuksia ja kroonisesti sairaita."

Räsänen tekee tällä natsikortilla huiman epä-älyllisen loikan tahdonalaisesta eutanasiasta tahdonvastaiseen eutanasiaan, Terhokodista suoraan kolmanteen valtakuntaan. Se on vähän sama kuin vertaisi toisiinsa homoseksuaalisuutta ja pedofiliaa. Ei ole olemassa muita kuin poliittisesti tarkoitushakuisia syitä, miksi nämä kaksi asiaa pitäisi sekoittaa keskenään.

 

"Lääkäriliiton julkaisemassa 'Lääkärin etiikka' ohjeistossa otetaan yksiselitteisen kielteinen kanta eutanasiaan."

Aamulehden Taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten valtava enemmistö, jopa 77 prosenttia, hyväksyisi eutanasian. Lääkäriliitto sen sijaan edelleen vastustaa sitä. Tämä voi olla yksi syy myös siihen, miksei eutanasia ole edennyt lainsäädäntötasolla kansalaisten tuesta ja kansainvälisistä esimerkeistä huolimatta. Lääkäreitä kuunnellaan.

Kunnioitan lääkäreiden asiantuntijanäkemystä siinä missä kansanedustajatkin, mutta yhteiskunnallisessa päätöksenteossa heidän etujärjestölleen ei tulisi antaa sen suurempaa roolia kuin potilasjärjestöillekään. Lääkäriliitto tekisi huomattavasti suuremman palveluksen suomalaisten hyvinvoinnille, jos se lopettaisi lääkäreiden lisäkoulutuspaikkoja vastaan lobbaamisen.

 

"Valtaosan itsemurhista tekevät nuoret, fyysisesti terveet ihmiset. Kun itsemurhia pyritään ehkäisemään yleisesti, miksi emme tukisi myös vammaisten, parantumattomasti sairaiden tai vanhusten elämänhalua loppuun asti?"

Itsemurha ei ole Suomessa rikos, eutanasia sen sijaan on. "Nuoren, fyysisesti terveen ihmisen" itsemurha on aina traaginen tapaus, joka olisi usein estettävissä henkisellä tuella ja terapialla. Kun elämä sen sijaan tuottaa vakavan sairauden vuoksi voimakasta fyysistä kipua, jota ei voi lievittää tai parantaa, voi kuolema olla potilaan mielestä parempi vaihtoehto.

Jos itse joutuisin joskus tällaiseen tilanteeseen, en haluaisi ajatella Räsästä ja hänen mustavalkoista maailmankuvaansa vaan läheisiäni ja itseäni. Lähimmäisenrakkaus ja välittäminen ovat arvokkaita asioita, mutta ne eivät vie pois kipua.

 

"Isä Jumala, päästä minut tästä pulmasta", pyysi Minna Lindgrenin isä elämänsä toiseksi viimeisenä päivänä. Hän ei onnekseen tarvinnut avustettua vaan ihan sellaisen tavallisen kuoleman. Vähemmän onnekkaiden rukoukset ottakoon toistaiseksi vastaan Päivi Räsänen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Touko Apajalahti

Laillistetaan eutanasia ja annetaan Päivin toteuttaa ne politiikkatoimenpiteet, joilla hänen mukaansa ihmisten halu elää paranee. Jos Päivi onnistuu, ei eutanasialle tule kysyntää, jos ei, saavat ihmiset itse päättää kohtalostaan.

Toimituksen poiminnat