Erkki Perälä

Älä mee, OP!

  • Älä mee, OP!

OP-Pohjola-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen totesi viikonlopun Hesarissa, että yhtymä harkitsee toimintojensa siirtämistä Viroon tai Ruotsiin, jos Suomi liittyy Ranskan ja Saksan yhteisrintamaan rahoitusmarkkinaveron käyttöönotossa.

Kannanotto on herättänyt kummastelua, sillä OP-Pohjolan omistavat osuustoimintaperiaatteella toimivat paikalliset, asiakasomisteiset osuuspankit. Eli me suomalaiset.

Veroparatiiseistä kirjoittanut tietokirjailija Matti Ylönen kiinnitti huomiota myös OP-Pohjolan uhkauksen katteettomuuteen:

"OP-Pohjola aikoo Reijo Karhisen mukaan paeta rahoitusmarkkinaveroa Suomesta siirtymällä Viroon. Tämän strategian seuraus olisi se, että välttääkseen veron kokonaan Karhisen täytyy hankkiutua eroon 1,3 miljoonasta potentiaalisesti veron piiriin kuuluvasta suomalaisesta omistaja-asiakkaastaan. Sitten täytyisi keksiä jotain muuta liiketoimintaa tilalle.

Taustalla on veron kotipaikkaperiaate, jonka mukaan se verottaa kaikkea kauppaa jossa kaupankäynnin toinen osapuoli sijaitsee veron alueella."

Vielä koomisemmaksi Karhisen uhkailun tekee se, että Osuuspankkikeskus on aiemmin uhonnut Helsingin kaupungille siirtävänsä toimitilansa Teollisuuskadulta Vantaalle, jollei se saa ylimääräisiä parkkipaikkoja laajennuksensa yhteydessä ja vieläpä väliaikaisparkkia Roineenpuistoon rakennustöiden ajaksi. Asiasta raportoi taannoin blogissaan yleisten töiden lautakunnan jäsen Otso Kivekäs.

Ihan strategisena vinkkinä OP:lle ja Karhiselle: ehkä kannattaisi välillä toteuttaa näitä uhkauksia tai jättää ne tekemättä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Harri Rautiainen

Sinäkään et sitten ymmärtänyt.

Kyseessä ei ole OP-Pohjolan kaikkien toimintojen siirtäminen. Pelkästään arvopaperikaupan, jota Urpilaisen ehdottama vero Suomessa koskisi. Arvioin sen OP-Pohjolassa työllistävän joitakin satoja ihmisiä.

Toimituksen poiminnat