Erkki Perälä

Demokratia on Guggenheimia tärkeämpää

  • Solomon R. Guggenheim Museum (kuva: Erkki Perälä)
    Solomon R. Guggenheim Museum (kuva: Erkki Perälä)

Kävin viime syksynä New Yorkissa ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuosikymmeneen. Kaupunki ja sen ihmiset, yksityiskohdat ja elämä kokonaisuudessaan tekevät vierailijaan lähtemättömän vaikutuksen. Tai ainakaan en ole kuullut kenestäkään, joka pitäisi New Yorkia tylsänä tai mitäänsanomattomana kaupunkina.

New York on 1900-luvun menestystarina. Sen yhteiskunnallinen, kulttuurinen ja kaupallinen merkitys haki pitkään vertaistaan maailmassa. Vasta Yhdysvaltain maailmanpoliittisen ja taloudellisen aseman heikentyminen on tuonut New Yorkille varteenotettavia haastajia maailman pääkaupunkina. Pekka Himanen tulisi silti edelleen housuihinsa, jos Helsinki olisi edes hieman enemmän kuin New York ja vähemmän kuin Helsinki. Siitähän tässä Guggenheim-hankkeessa on kyse. Innovaatioista ja kukoistuksen kultakaudesta. Vai mikä sen ylihintaisen raportin nimi nyt olikaan. 

Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että vaikka New Yorkissa on Guggenheim, Guggenheim ei tee Helsingistä New Yorkia. Menestynyt taidemuseo on aina paikkaan, aikaan ja kulttuuriin sidotun historiallisen kehityksen tuotos. Yhden museon taiteellista painoarvoa ei voi sellaisenaan siirtää toisaalle eivätkä pelkkä nimi ja taustaorganisaatio riitä tekemään museosta kulttuurillisesti merkittävää. Juuri tätä Gallen-Kallela-Sirén ja Pajunen eivät tunnu hahmottavan. Suomen kukoistuksen uusi kultakausi ei varmasti alkuräjähdä copy-pastella.

 

* * *

 

Toisaalta jos Guggenheimin avulla saadaan kasvatettua Helsingin kulttuurimäärärahoja sekä kansainvälistettyä suomalaista taide-elämää - mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan - ja jos Guggenheim-säätiölle maksettava lisenssimaksu saataisiin katettua pääosin yksityisin varoin, en keksi erityistä syytä hanketta vastustaakaan.

Näkisin nimittäin kovin mielelläni Kandinskyt, Lichtensteinit ja Guggenheimin valikoidut uudet näyttelyt myös Helsingissä, ettei tarvitsisi varta vasten rapakon taa matkustaa niitä katsomaan. Ja tekisihän museo Helsingistä hieman enemmän - jos ei nyt New Yorkin - niin edes Tukholman kaltaisen kulttuurikaupungin. Henkilökohtaisesti en myöskään saa näppylöitä amerikkalaisuudesta tai korkeakulttuurin kaupallisista ulottuvuuksista. Ja sillä iänikuisella vanhusten vaipat -argumentilla nyt voi vastustaa kaikkea muuta paitsi vanhustenhuoltoa ja vaippatehtaita.

Sitä sen sijaan en hyväksy, jos hanke runnotaan ennätysvauhtia läpi vain siksi, että kunnallisvaalit pidetään ensi syksynä. Se olisi Turun toriparkkisekoilun veroista demokratian halveksuntaa. Jos päätöksellä on oikeasti kiire, järjestettäköön asiasta kunnallinen kansanäänestys, jonka lopputulosta valtuutetut sitoutuvat kunnioittamaan. Guggenheim-säätiö, Janne Gallen-Kallela-Sirén tai edes Jussi Pajunen eivät voi sanella päätöksenteon aikataulua yksipuolisesti, kun ylivoimaisesti suurin osa hankkeesta toteutetaan yhteisin verovaroin.

Vaikka rahallisesti arvokkaampia hankkeita hyväksytään Helsingin kaupunginvaltuustossa tuon tuosta ilman sen kummempaa kansalaiskeskustelua, Guggenheim-päätöksellä on taloudellista painoarvoaan suurempi symbolinen merkitys. Ja jos tällainen hanke pakkosyötetään vastentahtoisille kansalaisille vallitsevissa oloissa, kukin kantakoon päätöksen poliittiset seuraukset mukisematta. Ne kunnallisvaalit tosiaan pidetään ensi syksynä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Guggenheim-säätiölle maksettava lisenssimaksu saataisiin katettua pääosin yksityisin varoin, en keksi erityistä syytä hanketta vastustaakaan"

Brändiä ei jätetä heitteille:

The annual programming and management fee of €2 million for services from the Solomon R. Guggenheim Foundation covers general management and staffing for the Guggenheim Helsinki’s exhibitions and public programs. Executive staff of the Solomon R. Guggenheim Foundation are expected to advise and direct on general museum affairs related to every aspect of the museum’s functioning, including overall direction, board of trustees, budget, art and exhibition program, facility, visitor services, public relations, marketing, governance, and executive travel. It is projected that museum services staff of the Solomon R. Guggenheim Foundation will plan and execute approximately two-thirds of the Guggenheim Helsinki’s exhibitions and public programs including research and development, program development, loan negotiations and oversight, development of tour calendars, budget oversight, exhibition design and layout, shipping and transportation, publications/ website/other exhibition didactics, and installation.

Matias Härkönen

Järkevää puhetta jopa vihreiltä. Lauri on täällä vahvasti puhunut kukkunheimin puolesta jokaisessa viestissä, joten kerrotko Lauri mitkä ovat omat motivaattorisi? Me muut vastustamme, kun joudumme maksamaan. Hyödykö sinä tästä rahallisesti?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

En ole ilmaissut omaa kantaani. Olen vain korjannut virheellisiä väittäteitä ja levittänyt faktoja.

Matias Härkönen

Kantasi on kyllä tullut selväksi tyhmemmällekin. Mutta et vastannut kysymykseen?

Aira Joki

Hyvä kuulla että joku vihreistä kyseenalaistaa tämän järjettömän hankkeen. Kuuntelin eilen tunnetun galleristi Forsblomin haastattelua jossa hän oli aika innoissaan Guggenheimista. Ihmettelen kyllä tätä koska esim. kuvataiteen asemaa tuo iso G tuskin auttaisi pätkääkään Suomessa, päinvastoin.
Miten Helsingillä voi olla tälläiseen rahaa?
Erkki, muuten. Kyllähän noissa museoissa on kiva käydä, tykkään Nykissä esim. Frickin museosta. Mutta, vihreä kun olet etkö sinäkin näe asian niin että tulevaisuudessa joudumme ehkä tyytymään teosten katseluun netistä kun tuo lentely on niin ympäristöä kuormittavaa:(

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

G aktivoita museoiden ja gallerioiden toimintaa. Forsblomin bisnes kasvaa ja Ateneumin ja Kiasman kävijämäärät.

Toimituksen poiminnat