Erkki Perälä

Kokoomuksen painostuskeinot kyseenalaisia

Yleisradion kulttuuriohjelma Strada kertoi eilen joutuneensa poikkeuksellisen kovan painostuksen kohteeksi presidenttiehdokas Sauli Niinistön kampanjan ja kokoomuksen taholta valmistellessaan juttua presidenttiehdokkaiden tukijoiksi ilmoittautuneista taiteilijoista.

"Ajatukseemme tehdä juttu taiteilijoista ehdokkaiden tukena suhtauduttiin alusta alkaen Niinistön kampanjaorganisaatiossa kummallisen nihkeästi. Lopulta aihe sai vaalitoimiston hermostumaan. Stradan toimitusta painostettiin erittäin poikkeuksellisella tavalla ja esimiehillemme esitettiin vaatimus, että kuvaisimme tasapuolisuuden nimissä myös Haaviston haastattelun tylsässä ostoskeskuksessa emmekä ihan liian hyvältä näyttävän jäähallitapahtuman aikana. […]

Niinistön esikunnan herkkyys huipentui siihen, että ehdokkaan lähin mies, erityisavustaja Mikko Kortelainen soitti välittömästi tekemämme, aivan normaalin ja hyvähenkisen haastattelun jälkeen toimituksemme esimiehelle ja ärähti jutun olleen 'silkkaa vittuilua' ja syytti Stradaa asenteellisuudesta." (Lähde: Strada 3.2.2012)

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen oli ohjelman tekijöiden mukaan ollut heihin yhteydessä ja vaatinut hänkin "tasapuolisuuden nimissä", ettei Haavistoa haastateltaisi Ultra Bran comeback-keikan yhteydessä. On aidosti hämmästyttävää, jos Suomen suurimman puolueen puoluesihteeri katsoo asiakseen - ja hänellä on aikaa - tehdä näin yksityiskohtaisia toimituksellisia ratkaisuja yksittäisen Yleisradion ohjelman puolesta.

Myös vaatimusten sisältö ihmetyttää: koska todellisuus ei ollut riittävän "tasapuolinen" Sauli Niinistölle, se olisi Tujusen mukaan ainakin pitänyt esittää sellaisena. Onhan se toki epäreilua, jos toisella ehdokkaalla on Ultra Bra ja jäähalli ja toisella Aikakone ja The Circus -ravintola. Kokoomus voisi mieluusti harkita laajentavansa tällaista solidaarista ajattelua myös sosiaalipoliittisiin linjauksiinsa.

Tässä on nyt kaksi vaihtoehtoa: joko Stradan tekijät valehtelevat tai sitten Niinistön kampanjaorganisaatio ja kokoomuksen puoluesihteeri eivät ole tehtäviensä tasalla.

Jos Stradan tekijät valehtelevat, niin oletan, että ainakin jutussa nimeltä mainitut puoluesihteeri Taru Tujunen ja erityisavustaja Mikko Kortelainen ryhtyvät tarvittaviin toimenpiteisiin. Helpointa on vaatia ohjelmalta suoraan oikaisua. Jos tekijät eivät tähän suostu, niin asia on syytä viedä vähintään Julkisen sanan neuvostoon.

Jos Stradan tekijät taas puhuvat totta, tieto on journalistisesti kiinnostava. Kokoomuksen on nimittäin aiemminkin väitetty harjoittaneen Yleisradion suuntaan painostusta poliittisten päämääriensä saavuttamiseksi. Tällainen toimintatapa ei nähdäkseni kuulu hyviin tapoihin vapaaseen tiedonvälitykseen perustuvassa demokratiassa, jos ei se nyt laitontakaan ole. Nyt voi olla lähinnä iloinen siitä, ettei Yleisradiota jatkossakaan rahoiteta suoraan valtion budjetista, jolloin tällaiset painostusmahdollisuudet moninkertaistuisivat.

Vaikka poliitikot kaikista puolueista pyrkivät varmasti toisinaan vaikuttamaan itseään koskevaan uutisointiin, on valitettavaa, jos pääministeripuolueen - sekä mahdollisen tulevan presidentin - mediastrategia perustuu kekkosmaiselle herkkähipiäisyydelle ja toimittajien läksyttämiselle.

Mikäli tieto osoittautuu todeksi, Stradan tekijöiden painostaminen näin vähäpätöisessä asiassa olisi varsin epäammattimaista toimintaa Niinistön kampanjaorganisaatiolta. Mutta niin oli toisaalta myös Suomen poliittisen lähihistorian vaivaannuttavimman vaalimainoksen eli ">Sipe ja Sape -videon päästäminen julkiseen levitykseen. Jotta sikäli asia ei suuresti ihmetyttäisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Perälän kirjoituksesta (Strada-ohjelmaa en välittänyt katsoa koska olen jo kyllästynyt vaaliohjelmiin samoin kuin helsinkiläistoimittajien pikkuvitsailuihin) tuli vaikutelma, että Perälä edustaa juuri vastaavanlaista herkkähipiäisyyttä ja läksyttämistä mistä hän syyttää kilpaveikkoja. En usko että Perälän teksti on tasapuolinen kokonaiskuva asiasta.

Perälä näyttää olevan vihreän puolueen valtuuskunnan varapuheenjohtaja. Kirjoitus ei ole kunniaksi vihreälle puolueelle eikä Haavistolle.

Lähipiirissäni pari kolmikymppistä on sanonut että ultrabran mukaan vetäminen oli viimeinen pisara ja ratkaisi heidän kantansa.

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Juhani Kahelin! Kiitokset kommentistasi.

Kirjoitin aiheesta Strada-ohjelmasta saamieni tietojen perusteella. Niinistön kampanjaorganisaatio ei ole vielä käsittääkseni kommentoinut asiaa. Epätasapuolisuudesta syyttämisen sijaan voisit tarkentaa, mitkä kohdat kirjoituksessani ovat nähdäksesi virheellisiä tai puolueellisia, niin voisin vastata syytökseen.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Huomiota kiinnitti Erkki P:n tekstin melko kovantuntuiset väitteet. Onko Strada-ohjelmassa (televisiossa) käytetty ilmaisua "painostamisesta erittäin poikkeuksellisella tavalla"? Tai Perälän lausuma että "eivät ole tehtäviensä tasalla". Minä en tiedä eikä juuri kiinnosta tietääkään mikä on ns. totuus. Lausumat edustanevat viime hetken vaalikuumetta. Mutta kiva olisi kuulla myös toisten osapuolten näkemyksiä. (Tulkoon varmuuden vuoksi sanotuksi että en ole niinistöläisiä ja että kokoomustaustaisen äänestäminen taitaapi olla mahdottomuus.)

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Juhani!

Ohjelmassa käytettiin ilmaisua: "Stradan toimitusta painostettiin erittäin poikkeuksellisella tavalla".

Puoluesihteerin "tehtäviensä tasalla oleminen" taas on aina väistämättä mielipidekysymys eikä siitä ole saavutettavissa mitään, sanavalintaasi lainaten, "ns. totuutta".

Minäkin kuulisin mielelläni kokoomukselta, onko tällaista painostusta tapahtunut vai ei. Voi tosin olla, että sitä saamme odottaa tovin jos toisenkin.

Jukka Hautamäki

Veikkaan myös että Ultra Bran "mukaan vetäminen" on toiseen suuntaan tuonut kymmenkertaisen määrän uusia kannattajia.

Ymmärtääkseni Ultra Bra on tullut ihan vapaaehtoisesti ja omaa-aloitteisesti mukaan Haaviston kampanjaan.

Käyttäjän Nonissimo kuva
Simo Raittila

"Haaskalle iskevä korppi"... öh. En vähättelisi tätä asiaa. Tietysti, jos vähän tulkitaan, että Kokoomuspuolue on haaska - siis kuollut eläin, niin ehkä sen verran voin Järvelän kanssa olla samaa mieltä.

Tällainen toiminta ei kuulu vapaaseen yhteiskuntaan. Muistuttaisin myös, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun Kokoomus on kunnostautunut tällä tavalla:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/101150-onko-tama-p...

EDIT: Mihis se Järvelä poisti kommenttinsa?

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Moi Simo! Poistin sen, koska siinä ei ollut muuta sisältöä kuin ad hominem -argumentteja itseäni ja joitain muita nimeltä mainittuja blogikirjoittajia kohtaan. Pyrin mahdollisuuksien mukaan poistamaan sellaiset viestit keskustelun laadun takaamiseksi. Se on täällä hyvin vaikeaa.

Ilkka Järvelä

Jep, en itse poistanut viestiäni. Sulla on Erkki täysi oikeus moderoida blogiasi kuten haluat jotta keskustelun laatu pysyy korkeana.

Esitin siis arvioni siitä ketkä Haaviston kannattajista tekevät avauksen tästä aiheesta mutta Erkki poisti tämän viestin. Sen sijaan Simon vastaus sisältäen sanat "Tietysti, jos vähän tulkitaan, että Kokoomuspuolue on haaska - siis kuollut eläin, niin ehkä sen verran voin Järvelän kanssa olla samaa mieltä." on mitä ilmeisimmin laadukasta keskustelua ja saa jäädä. Kun viimeksi katsoin, Kokoomus oli kannatusmittausten mukaan suurin puolueemme.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Järvelä.
Kokoomus ei ole henkilö, blogisti Perälä on.

Eläköön se pieni (?) ero!

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Moi Ilkka! Aina toisinaan johdonmukaisen moderointilinjan valitseminen on haastavaa. Tätä ratkaisua perustelen sillä, että Simon käyttämä, alunperin oma luonnehdintasi koski tässä tapauksessa puoluetta eikä henkilöä.

Mutta niin kuin sanoit, blogin pitäjällä on se viimeinen sana, minkälaista keskustelua blogissa sopii käydä. Pyritään siis asiallisuuteen!

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Oho, Anderson ehtikin ensin.

Ilkka Järvelä

Liittyen tuohon Mark Anderssoninkin jättämään viestiin. Minä en - ainakaan tarkoituksella - herjannut ketään Haaviston tukijaa, siis henkilöä (jos joku viestini toisin tajusi, siitä en voi ottaa vastuuta).

Uutisleikkeessä ilmennyt asia on tuore, se sisältää vain tietynlaisen ilmoituksen mutta vielä ei ole kuultu mitään asiaan liittyen henkilöiltä, joita se koskee. Saattaa ihan hyvin olla niinkin että vasta sitten kun keskustelua on käyty pidempään, meillä on mahdollisuus muodostaa asiasta parempi mielikuva. Saattaa olla että kyseisiä kommentteja ei edes kuulu taikka saattaa olla että niidenkään jälkeen itsekunkin meistä mielipide ei muutu. Minusta on vain niin että vielä tässä vaiheessa on kovin varhaista muodostaa asiaan liittyvä mielipide. Ymmärrän sen että näin pitää toimia pääosin siksi että aikaa on vähän, vaalit ovat jo huomenna ja sen jälkeen mielipide-vaikuttaminen jää vaille mieltä kun äänet on jo annettu.

Siitä huolimatta kannanottamiseen on vain suppeasti tietoja ja esitin arvelun ketkä ovat ihmisiä jotka sen tekee. Ymmärrän senkin että miksi.

Toivon että asiani tuli ymmärretyksi koska kunnioituksesta Erkin blogia kohtaan yritän olla kommentoimatta tätä asiaa enää millään tavalla, olen sanonut sanottavani. Ei tarkoita sitä ettenkö ehkä tähänkin blogiin edelleen osallituisi vaan sitä etten tähän aiheeseen.

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Moi Ilkka! Kiitos sangen asiallisesta ja perustellusta vastauksestasi. Palataan siis muissa asioissa!

Käyttäjän praatika kuva
Panu Raatikainen

Perälän kirjoitus on varsin maltillinen...

Katsotaanpa kuinka YLE:n toimittaja asiasta kirjoittaa:

http://yle.fi/uutiset/teemat/presidentinvaalit/201...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ylen johtopaikoilla on niin paljon kokoomuslaisia, että painostuksen voi arvioida jossain vaiheessa alkavan tuottamaan tulosta. Katsoin ohjelman ja sanoisin, ettei savua ilman tulta. Eihän kukaan tuollaista voi edes keksiä.

Jukka Hautamäki

Missä Haavistoa olisi pitänyt haastatella?

Niinistön tukijoukot olisivat voineet järjestää samankaltaisen tilaisuuden, niin ei olisi ollut tarvetta haastatella ostoskeskuksessa. Kyllä nyt on aika pienestä lähtenyt mopo käsistä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vaikea kuvitella että Strada-ohjelman toimittajat keksisivät tällaista omasta päästään ja järjestäisivät itselleen potkut varsinkin kun kokoomuksen ylivalta Yleisradiossa on hyvin tiedossa.

Yleisradio on jo lähes täysin kokoomuksen käsissä ja kokoomus pyrkii nyt maksamaan kuvittelemansa 70-luvun potut 2010-luvun pottuina käyttäen talossa täsmälleen samaa hegemoniaa kuin demarit aikanaan.

Mikään ei nähtävästi muutu: aika kulkee, vain puolue vaihtuu.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kylläpä oli tosiaan tekopyhydessään ylittämätön tuo Santapukki-video. Ei pysy tahattoman komiikan raameissa, menee tahattoman tragedian nimiin. On sitä monenlaista vuosien varrella tullut nähdyksi -- jos jonkinlaista "tomitusjohtajamainosestetiikkaa" -- mutta harvoin ihmiset saattavat itsensä tuollaiseen alennustilaan. Eivätkö mitkään hälytyskellot ole soineet?

Aira Joki

Santapukki, tuo Suomen Ted Nugent:D
Kovaa kööriä on saatu muutenkin Salen messiin, "(nanna) sutta ja sekundaa"..
Näin tuon Strada ohjelman, aika hiljaiseksi veti. Ongelmahan ei ole Niinistö, hän oli Stradan haastattelussa aivan asiallinen vaan nämä kampanjan taustajoukot, turhasta pillastuneet Mikko Kortelainen ja Taru "Tex Willer" Tujunen.
En odota asioiden Niinistön presidenttiyden myötä Ylessäkään paranevan:( Sensuuri vaan lisääntyy.

Jukka Johansson

Hyvä videopätkä. Mistä kokoomuslaiset oikein hermostuvat? Eikö Niinistö olekaan edes heidän mielestään varma voittaja?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ihmettelin vain sitä, miten olet onnistunut upottamaan Youtube-videon kirjoitukseen, vaikka se ei muilta onnistu. Taidat olla joku hakkeri IT-guru?

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Mikko! Onnistui minultakin vahingossa. Iske vain YouTube-linkki sellaisenaan suoraan siihen WYSIWYG-editoriin ja avot! Ei siis tarvitse koodata.

t. piiroinen

Sananvapauden puolustaja sensuroi asiallisia kommentteja blogistaan. Vihreät ovat tässäkin totalitarismissaan taistolaisten suoria jälkeläisiä. Kulttuuriväen sakinhivutus on toinen tunkkainen tuulahdus 70-luvulta.

Jäätte taas tappiolle ja hyvä niin.

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Tapio! Kyseessä ei ollut asiallinen kommentti. Ja jos jättäisit nuo väsyneet taistolaisvertaukset sinne 70-luvulle, minne ne kuuluvat. Itse olen syntynyt vasta 80-luvun puolella ja taistolaisuudella lyöminen tuntuu lähinnä koomiselta ja hieman tunkkaiselta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei kande sensuroida, koska ei-asialliset kommentitkin kertovat paljon siitä kuinka jokin taho käyttäytyy. Tässä tietysti yksityishenkilö, mutta sekin yleensä poikii muita käärmeitä puskista. ;=)

Henry

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Henry, saatat olla oikeassa.

Aimo, olen.

Kaisa Jalis

Olen seuraavien kanssa täysin samaa mieltä:

"Hienoa Strada!

Ensimmäinen ohjelma tai julkaisu, jossa Haaviston taakse ryhmittynyttä liikehdintää kuvataan asiallisesti, oikein termein ja oikeassa mittakaavassa. Alkuun meidät haluttiin nihiloida pelkiksi facebookin klikkailijoiksi. Sitten puhuttiin, että Pekka tietoisesti feidasi Vihreän puolueen kampanjastaan.

Ei tarvinnut feidata, koska valtava ihmisten, nuorten ja nuortenmielisten, taiteilijoiden ja kulttuuri-ihmisten liike on spontaanisti asettunut Pekan taakse. Sen vuoksi, että Pekka ajaa samoja arvoja, kuin mitä me janoamme, kannatamme ja erityisesti haluamme nähdä tulevaisuuden Suomen uudenlaisena, hyvänä paikkana elää.

Vanhat puolueet ovat hädissään: mitä tapahtuu. On syytäkin. Tämä on vallankumous, ilman aseita. Tämä on arvovallankumous. Ihmiset ovat kertakaikkiaan kyllästyneet valehtelijoihin, vieraantuneisiin poliitikkoihin, jotka ajavat rahan ja omaa etuaan.

– Marja (ei varmistettu)"

Kaisa Jalis

"Hyvä Strada taas kerran. Demokratian ja sananvapauden kannalta loistavaa, että Strada ohjelmassaan 3.2.2012 paljasti, miten Kokoomus toimii kulisseissa ja yrittää manipuloida, painostaa ja ties mitä...ohjelmatoimittajia ja/tai heidän esimiehiään toimimaan Ylessä juuri Kokoomuspresidenttiehdokkaan tahdon mukaisesti. Eihän se ensi kertaa ole, että Kokoomus painostaa aina tilanteen mukaan Yleä, Supoa tai mikä instanssi milloinkin on juuri kokoomusjulkisuuden kannalta eduksi, mutta on se herkkää jos Niinistön esikunta alkaa ohjailemaan, että Haavistoa ei olisi Yle saanut haastatella hänen omassa tukikonsertissaan vaan olisi pitänyt tulla "tasavertaiseenpaikkaan" eli ostarille haastateltavaksi, kun herra Niinistö sattui olemaan juuri tuolloin mies ostarilla ilman tukikonserttia. Aivan oikein, että Ylen/Stradan toimittajat ja esimiehet päättivät paljastaa kokoomuksen pelit. Ehkä tapaus osoittikin paljon tapausta suuremman asian: hermostuiko kokoomuksen vaalikoneisto Stradalle siksi, että se olikin Ylen (ja ehkä muunkin median rintamalla) ainut toimitus joka ei tanssinut kokoomuskoneiston pillin mukaan?

– Anonyymi (ei varmistettu)"

Kaisa Jalis

"Vai ovatko nyt puntit alkaneet tutista, kun ovat huomanneet, etteivät kadun miehet ja naiset olekaan täysillä heidän ehdokkaansa takana.

Myös ihmetyttää, miksi häpeävät sitä, että ehdokas on ollut ostoskeskuksessa, eikö kansan parissa oleva ehdokas olisi juuri parempi näky kuin suurkonsertissa kampanjoiva ehdokas, ehkei se ostoskeskus ja kansan parissa oleminen olekaan ollut Niinistölle mieluinen kampanjointi paikka.

En usko että Haaviston kampanjapäällikkö olisi ikinä kuuna päivänä painostanut mediaa toisen ehdokkaan haastatteluun liittyvässä asiassa. Kyllä tämä tämän asian julkisuuteen kertominen on äärimmäisen tärkeä asia."

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvä kommentti!
Juuri näin, eli kun kääntää pöytää 180 astetta, huomaa usein kuinka pahasti asiat ovat (lainaus):

"En usko että Haaviston kampanjapäällikkö olisi ikinä kuuna päivänä painostanut mediaa toisen ehdokkaan haastatteluun liittyvässä asiassa.
Kyllä tämä tämän asian julkisuuteen kertominen on äärimmäisen tärkeä asia."

Henry

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Näitä meneillään olevia vaaleja voisin kai itsensä ulkopuoliseksi tuntevana tarkkailijana luonnehtia niin, että selvän ennakkosuosikin asetelmasta Sauli Niinistö on kampanjoiden kuluessa koko ajan kadottanut karismaansa ja kannatustaan. Vaikka hän voittaisi vaalit, jäljelle on jäänyt yhä selvempi häviäjä.

Muuan tuttu totesi, että jos kampanjat jatkuisivat vielä viikon tai pari, Niinistön pönäkkä isännöinti olisi kääntynyt itseään vastaan ja häviäjän himmeäksi kupariksi. Voi olla, että jotakin tällaisesta olemassaolevasta "henkien taistelun" asetelmasta vaistotaan Kokoomuksen kampanjatoimistossakin. Nämä nyt esillenousseet paniikkireaktiot kertoisivat siis juuri säikähdyksestä, kun aletaan aavistaa, että voitto onkin todelliselta sisällöltään tappio.

Niinpä on mahdollista että saamme presidentiksi sammuvan tähden. Veto kesti hädin tuskin toisen kierroksen voittoon. Hän on moraalinen häviäjä. Se ei ole kovin onnellinen lähtökohta "arvojohtajuudelle".

Olen pohdiskellut, mikseivät perussuomalaiset kiirehdi nyt joukolla äänestämään Haavistoa. He eivät mitä ilmeisimmin näe miten kestämättömällä pohjalla Niinistön "karisma" on. Haavisto ei näissä vaaleissa saa kannatustaan niinkään omilla ansioillaan -- joita toki saattaa olla vähintäänkin siinä missä Niinistölläkin -- vaan Haaviston nousu pohjautuu Niinistön koko ajan pahenevaan romahdukseen.

Onko tällaisessa kannatuskuviossa jotain joka nimenomaan perussuomalaisille jää silmien sokeaan pisteeseen? Onko heille kenties mahdotonta myöntää, että heidän menestyksensä viime eduskuntavaaleissa ei myöskään perustunut heidän omiin ansioihinsa, vaan siihen miten pahasti korruptoutuneeksi koko muu politiikka oli muuttunut?

Tämän tosiasian tunnustamatta jättäminen ja torjuminen voi sulkea perussuomalaisten silmät myös siltä mikä on Niinistön ja Haaviston kannatussuhteiden todellinen sisältö tässä ja nyt -- ja kuinka siihen olisi viisainta äänestäen reagoida.

Jukka Johansson

Niinistö ei ole paljoakaan ollut julkisuudessa viime vuosina. Toki muutamien uutishaastattelujen kautta, mutta ei muuten. Hänen tönkkö olemuksensa ei ainakaan minuun pure. Tuntuu kuin hänellä olisi koko ajan jotenkin tukala olla, kun joutuu kuvattavaksi.

No, eihän sillä mitään tekemistä ole presidentin tehtävien kanssa, mutta minua ainakin häiritsee hänen olemuksensa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Niin epäkorrektia kuin se onkin todeta, katson, että Haaviston parisuhteen laatu on se vaa'ankielen kallistaja, joka lopulta pelastaa Niinistön kampanjan, eivät poliittiset kysymykset. Haavistoa nimittäin todennäköisesti äänestetään oikean ja aidon kannatuksen vuoksi, Niinistöä sellaisista syistä kuten "ei ainakaan Haavistoa" tai pragmaattisuudesta turvallisuuspoliittisten asioiden äärellä. Fanaattista kannatusta ja aitoa voitonriemua mahdollisen voiton jälkeen ei useimmilta Niinistöä äänestäneiltä ole odotettavissa hyvin kapeita kokoomusaktiivipiirejä lukuunottamatta.

Jukka Johansson

Nummelin

Lienet oikeassa. Monissa kommenteissa on näkynyt, että äänestetään "pienempää pahaa", mikä ei kylläkään ole Niinistölle mairittelevaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Varsinainen vaalipäivä on vasta huomenna ja suuri osa suomalaisten äänistä antamatta. Miksi Niinistön vaalikoneiston täytyy välttämättä aiheuttaa tähän ylimääräistä jännitysnäytelmää kampanjan pilaamisesta ja Haavistolle häviämisestä aivan loppumetreillä? Vaikka Niinistö toivottavasti tämän voittaisikin, on Kokoomukselle ennustettavissa nihkeää jatkoa ja hölmöilyistä heidän kannatuksensa voi äkkiä lähteä jyrkkään laskuun SDP:n ja Keskustan esimerkkien tavoin.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Oikkonen puhuu asiaa. Perussuomalaisena olen ymmärtänyt nousumme juuri mainitsemallasi tavalla.
Paikallinen lehtemme (kokoomusmyönteinen) ei julkaissut meidän oman paikkakuntamme perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaiden kirjoituksia muitten puolueitten kyllä, myös vasemmistoliiton ehdokkaitten.
Nyt valtuuston alussa Niinistön kampanjapäällikkö, entinen kyseisen lehden toimittaja, kutsui Niinistön tilaisuuteen ihmisiä mm. minua.
Reilu meininki on kokoomuksella täysin hukassa. Näin vanhana ei tarvitse enää yrittää miellyttää ketään parempien luottamuspaikkojen toivossa.
Haavisto kyllä edustaa myös meille eläkeläisille sitä "terveempää" poliittista vaihtoehtoa. Ikävä kyllä oma ikäluokkani näkee Niinistössä ikäisteni edustajana vain oma hyvän taloudellisen asemansa turvaajan.

Juhani Kinnunen

YLE:n toimittajien joukossa Suomen kansaan verrattuna liian paljon punavihreitä juonittelijoita?

Miksi sortua kilpailevan puolueen syyttelyyn. Suomessa on ainakin toistaiseksi mielipiteenvapaus. Ehkä lupamaksujärjestelmän muutos tulee sallimaan palaamisen taistolaisaikoihin?

Toimittajien henkilökohtaiset kannat ja pyrkimykset olleet hyvin Haavisto-suuntautuneita. Myös HS on selvästi Haaviston kannalla. Se näkyy esimerkiksi kuvavalinnoissa ja tavassa miten asioita käsitellään. Edelleen, joita asioita ei näytetä käsittelevän ollenkaan
tai niiden merkitys devalvoidaan. Esimerkiksi tämä ilmeisen tarkoituksellinen "professori" -asia on mitätöity, vaikka kyseessä on aika iso harhaan johtaminen.

Media on ollut kriisissä jo pitkään ja degeneroituminen jatkuu.

Vaalipäivän lähestyessä toimittajien hermot näyttävät kiristyvän...

Kaisa Jalis

Kolmonen on selvästi hyökkäyskannalla Haavistoa vastaan.

Lopulta: tässä oli kyse siitä, että toisen ehdokkaan kampanjapäälliköt yrittävät vaikuttaa lehdistön julkaisuvapauteen!

Niinistö on haamu menneisyydestä!

Seuraavissa vaaleissa äänestetään uutta sukupolvea ja Kokoomus saa väistyä Suomen poliittiiselta kartalta.

Aira Joki

Pidä nyt kuitenkin mielessäsi että tuollaista Stradan väitettä ei toimittaja esitä ilman että hän kykenee asian todistamaan. Kortelaisen valitukset silkasta "vittuilusta" ovat varmasti tallentuneet nauhalle. Asiasta Ylen sivulla kirjoittanut toimittaja Sanna Ukkola on muuten Tuulikki Ukkolan tytär ja tuskin edustaa tätä punaviherhegemoniaa.

Mikael Jungnerin puoliso Maria joutui viikon karanteeniin Ylessä sen jälkeen kun oli ilmaissut fb:ssä tukensa Haavistolle. Ei nämä oikein viherstallareiden touhuilta nyt Ylessä vaikuta, pääjohtajakin kun on entinen kokoomusnuori Lauri Kivinen..Kas kun tuli eilenkin sopivasti A-studiossa juttu jalkapalloilija Pukista Saksassa. Kukas se onkaan se Palloliiton puheenjohtaja:D
Joku ihasteli että Maikkari ei ole Strada asiaa lainkaan uutisoinut.En ole tästä lainkaan hämmästynyt seurattuani tapaa jolla MTV:n toimittajat ovat Salea ohjelmissaan käsitelleet. Kunnioitus suuren rahan ehdokkaan edessä on harrasta:)

Käyttäjän immokorhonen kuva
immo korhonen

Taidetta ja politiikkaa

Stradassa taiteilijat kertovat miksi he ovat lähteneet avoimesti tukemaan presidenttiehdokkaita?

Miksi Ultra Bra kannattaa Pekka Haavistoa, miksi Nanna Susi ja Samu Haber Sauli Niinistöä? Itse ehdokkaat vastaavat, mitä näkyvä taiteilijoiden tuki heille merkitsee.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/presidenttiehdokkai...

.Hyvinkin tasapuolinen ja realistinen kuvaus ehdokkaiden suhteesta kulttuuriin.

Asko Hiltunen

Mikä tuossa kampanjavideossa oli nyt niin erityistä, että Perälän piti se juttunsa tueksi ottaa. Itse asiassa Niinistön kannattajat kiittävät, että presidenttiehdokas Niinistön kampanjaa ylistetään myös vihertäjien sivulla!

Asko Hiltunen

Onko Erkki Perälä sukua teologian tohtori Matti Perälälle?

Käyttäjän amgs kuva

Hei Erkki, linkissä sanotaan näin: "1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.
"
http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journa...

Jos toimittajat puhuvat totta, tämä on tosi outo tapaus, kuin jostan neuvostotasavallasta. Uutisten mukaan Yle hyllytti Maria Jungnerin mielipiteensä takia. Erikoista.

Jouni Haimi

Yleisradiossahan on aina ollut vaalikarantteeni niitä ylen työntekijöitä kohtaan jjotka ovat ehdokkaana vaaleissa mutta tässä ei nytt taisa olla siitä kysymys ?

Markku Ollikainen

Haaviston vaaliväkeä ei voi ainakaan syyttää yrityksen puutteesta. Vaaleja edeltävänä päivänä saatiin vielä aikaan Stradan "hyvä" Haaviston vaaliohjelma ja siihen mahdollisesti toivottua palautetta Sauli Niinistön vaalitoimistosta.

En tiedä, tuoko tämä viimeinenkään piilomainontatemppu sitä kaivattua nostetta Haaviston vaalikampanjaan, vaikka ajoitus on hyvin ajateltu. Tavalliseen kansaan tämä median markkinoima "törkeä" teko voi tietysti vaikuttaa - onhan nyt menossa taistelu Helsingin ulkopuolella asuvien keskustapuolueen ja perussuomalaisten äänistä.

Vaalien aikana median toimintaa seuranneena voi vain todeta, että raskaasti ja sitkeästi on Helsingin media koettanut tehdä mieleistään presidenttiä. Tätä poliittista kikkailua ja eritasoista vedättämistä voi pitää todella arveluttavana toimintana, josta aikanaan suuttuu varmaan kuka tahansa, mikä Sauli Niinistön kannattajien suuttuminen lienee ollutkin Haaviston tukijoukkojen tarkoitus.

Ei käy kateeksi Sauli Niinistön vaalitoimiston väkeä. Koettakaa kuitenkin kestää vielä hetki - huomenna on se viimeinen, hyvin todennäköisesti helpotuksen päivä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kävin eilen Tampereella katsomassa "J. Edgar" -elokuvan. Trailerien ohessa pyöri myös Sauli Niinistön vaalimainos, jossa ehdokasta puffasi Marco Bjurström.

Kenelle voin valittaa tästä vaalipropagandasta, joka oli vähällä turmella elokuvanautintoni?

Aira Joki

Taisi olla jo aika väsynyttä Itämetsää tuo Hooveri, vai oonko ihan väärässä:) Sehän oli sitten 3/4 homostelua kun oli Hoover, Clyde ja Bjurström ja vain Sale edusti heteronormatiivisuutta:D

Jukka Johansson

Ilmeisesti Bjurströmin homous ei häiritse Tossavaista ja kumppaneita, mutta Haaviston häiritsee.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Itse asiassa minä pidin elokuvasta. Hyvä alku, päähenkilön yksityiselämää käsiteltiin asiallisesti ja ajatuksella, ja hänen todellisena rakkautenaan esille nostettiin työ. Sanoisin, että oli tämä elämänkertaelokuvana kyllä paremmasta päästä.

Sitten sitä kritiikkiä. Lindberghin kidnappauksen kiemuroihin uhrattiin mielestäni hieman liikaa aikaa. Näyttelijänsuoritusten osalta taas tuntui välillä, että DiCaprio teki tavallaan toisintoa aiemmasta Howard Hughesin roolistaan.

Sekä tietysti se Niinistön vaalimainos, ja Marco Bjurström. Prkl! Sitten vielä jankutetaan, että Jussi-gaalassa joku mainostaa Haavistoa, kun omilla rahoilla ostetulla lipulla ei voi katsella leffaa teatterissa ilman Niinistöä.

Markku Ollikainen

Valittaa voi varmaan kaikille halukkaille mainostilaa myyneen elokuvateatterin johdolle. Häiritsivätkö muut maksetut mainokset?

Kysyn tässä samalla: kenelle voi valittaa suomalaisten verovaroilla pyörivän Ylen toimittajien toislaitaisesta, piilomanipuloivasta vaalityöstä? Tuosta Haaviston vaalimainonnasta ei varmaankaan ole erikseen periaatteessa poliittisesti puolueettomalle Ylelle maksettu, jos voi laskuttaakaan, kun on piilomainontaa. Työ on taidettu tehdä työnantajan työajalla ja -välineillä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ollikainen jutustelee:

"Valittaa voi varmaan kaikille halukkaille mainostilaa myyneen elokuvateatterin johdolle. Häiritsivätkö muut maksetut mainokset?"

Häiritsivät. Tosin poliitikkojen mainokset häiritsevät aina enemmän, täysin puoluekannasta riippumatta. Itse asiassa poliittiselle mainonnalle pitäisi asettaa julkisissa tiloissa aivan samanlaiset rajoitukset kuin vaikkapa alkoholin tai tupakan mainonnalle.

"Kysyn tässä samalla: kenelle voi valittaa suomalaisten verovaroilla pyörivän Ylen toimittajien toislaitaisesta, piilomanipuloivasta vaalityöstä? Tuosta Haaviston vaalimainonnasta ei varmaankaan ole erikseen periaatteessa poliittisesti puolueettomalle Ylelle maksettu, jos voi laskuttaakaan, kun on piilomainontaa."

1) Yleisradiota ei rahoiteta suomalaisten verovaroilla, vaan täysin vapaaehtoisilla lupamaksuilla.

2) Onko sinua piilomanipuloitu?

3) Mistä ihmeen Haaviston vaalimainonnasta? Tähän mennessä on keuhkottu lähinnä siitä Jussi-gaalasta, ja se tuli kyllä käsittääkseni kaupalliselta Neloskanavalta. Mikäli tämä tympäisi, voit aina vaihtaa kanavaa ja katsoa Kolmosta, joka on virallinen Niinistökanava. Kotioloissa voi aina kääntää kanavaa tai pikakelata, mutta elokuvateatterissa tätä mahdollisuutta ei ole.

Markku Ollikainen

Wikipedia valistaa kansaa:
Televisiomaksu (aikaisemmin Suomessa televisiolupa tai televisiolupamaksu), lyhyemmin TV-maksu, on useissa maissa televisiolaitteen hallussapidosta valtiolle maksettava veroluonteinen maksu. Suomessa televisiomaksu on maksettava television käytöstä, ja sitä kerätään valtion televisio- ja radiorahastoon ensisijaisesti Yleisradio Oy:n toiminnan rahoittamiseksi.
Nyt kaikki vapaaehtoisuus on poistumassa tästä verosta. Kaikki maksavat.

Ylen toimijat ovat siis valtion palkkalistoilla ja periaatteessa sen puolueetonta toimituksellisuutta tavoittelevan parlamentaarisen ohjauksen alaisuudessa. Repo-radiot ja muut menneisyyden vasemmistolaiset haamut näet koettavat nostaa päätään manipuloimaan kansalaisia.

Peräänkuulutan Ylen toiminnasta lailla määriteltyä valvontaa, etteivät yksittäiset toimittajat tee vaalipropagandaa kuin esimerkiksi nuori vihervasemmistolainen Sanna Ukkola blogissaan vaaleja edeltävänä päivänä:
"Yksi asia on Saletti: Sauli Niinistö valitaan huomenna Suomen tasavallan presidentiksi. Kauan eläköön, Sauli the Suuri! Johan tätä on odotettukin -ainakin kuusi vuotta.
Menkää silti ja tehkää se kaunein asia, minkä ihminen voi äänestyskopissa tehdä."

Tämä puhe Sauli Suuresta voidaan käsittää toisen ehdokkaan mollamiseksi. Vihjeet kauneimmasta asiasta on suora lainaus Haaviston tukikonsertista ja sen vaalipuheista.
Ylen Stradan porukka sai ansaitsemaansa huomiota ja palautetta Niinistön vaalitoimijoilta. Vedättämällä saatu palaute koetaan median "painostuksena".
Toivottavasti tämän tyyppiset toimitukselliset vedot eivät päässeet kuitenkaan vaikuttamaan vaalien lopputulokseen.

Vihervasemmistolainen katselijoiden ajatusten ohjailu toimituksellisin keinoin siellä ja täällä saa tavallisen suomalaisen kokemaan Ylen diktatuureista tutuksi politiikan teon välineeksi.
En pidä nyt nähtyä ja kuultua tasapuolisen tiedonvälityksen ammattilaisten touhuna.
Ylen pitää olla toimituspolitiikaltaan sellainen, ettei kanavaa tai sivua tarvitse vaihtaa.

Aira Joki

"Ääni katkesi juuri siinä kohtaa kun hän oli saanut sanotuksi: "Mun mielestäni tän päivän Suomi tarvitsee presidentin, joka on sopivan tiukka"."
Kukas sitä nyt löysää, eiiii:D

Kyselin tuosta leffasta siksi että se ei ole kai saanut kauhean hyviä arvosteluita. Olen kyllä yleensä pitänyt Eastwood tuotannosta, hyviä viihde-elokuvia. Mikä ehkä hiukan nyppii on tämä viime aikainen yleistynyt proggis "rehabilitoida" ristiriitaisia konservatiivisia hahmoja kuten Margaret Thatcher. Kohta varmaan tulee ihannoiva elokuva Ronald Reaganista. Itse en voi esim. Thatcheriä ja Reagania arvostaa, etenkin Thatcher tuhosi Englannin työväenluokan niin perusteellisesti:( Tämä ei itseasiassa mene Perälän aiheesta sivuun koska nythän meille uhkaavasti näyttää olevan tulossa saman koulukunnan ihminen pressaksi..Tarkoitan tällä Niinistöä!

Aira Joki

ai Marco sanoi tiukkaPIPA, no kuiteskii:)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Hah, korjasin tuon vajavaiseksi jääneen sitaattini jälkikäteen, mutta viestiä muokatessa siihen näemmä jäi viivettä, ja vanha versio ehti olla näkyvillä jonkin aikaa.

En ole katsonut Thatcher-elokuvaa, mutta ennakkoarvostelujen perusteella se ei käsittääkseni ole sen paremmin rehabilitoiva kuin tuomitsevakaan. Aivan tasapainoinen elämänkertaelokuva vain. Pitää tosin varata tarkempi arvostelu siihen asti kun näen sen, mutta tämmöistä tietoa on ainakin toistaiseksi annettu.

Ihminenhän se Thatcherkin sitä paitsi oli. Pääministerinä hänessä oli kohtalaisen paljon ihailtaviakin ominaisuuksia, kuten nyt esimerkiksi se viileän rauhallinen asenne ja ylilyövistä kostotoimista pidättäytyminen pommitusyrityksen kohteeksi joutumisen jälkeen. Lisäpisteet tietysti luun iskemisestä kurkkuun Argentiinan sotilasjuntalle, tosin sillä varauksella että Thatcherin toteuttama sotilasbudjetin raju leikkaaminen ei ollut kovin fiksua.

Reaganissa oli paljonkin hyviä puolia, kuten Solidaarisuus-liikkeen tukeminen ja aserajoitusneuvotteluiden käyminen Neuvostoliiton kanssa. Yhdysvaltain toteuttama neuvotteluun valmis diplomatia todennäköisesti edesauttoi kylmän sodan suhteellisen rauhanomaista päättymistä Euroopassa.

Niinistöstä on hankala edes puhua samassa lauseessa näiden hahmojen kanssa. Thatcher ja Reagan olivat suuria historiallisia hahmoja ja konservatismin merkkihenkilöitä. Niinistö on eläkevirkaa hakeva heppu, joka mainostaa kampanjansa yhteydessä heijastimia ja aamupalasähköposti-firmaa.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Salen kampanja alkaa lipsumaan myös kepulaisten kosiskelussa. Kokoomuksen pikkuapuriksi on Soinin lisäksi tuppautunut Jarmo Korhonen keräämällä kepuvaikuttajien nimiä ilmoitukseen Niinistön taakse.
Tosin osin ilman ko. henkilön lupaa.
Korhonen ottaa mokan piikkiinsä, kertoo olleen niin kiirus ettei kaikkia ehtinyt varmistamaan.

Aira Joki

Vaikuttava, ylevä esitys, kiitos tekijöille!

http://www.youtube.com/watch?v=jaKko3VGAnY

Sipe ja Sape näyttää surkuhupaisilta tähän verrattuna..

Markku Ollikainen

Haaviston kanssa haaveilevien unelma taitaa olla poksahtamassa.
Joka puolella tuntuu, että Helsingin median ylilyönnit ovat saaneet suomalaiset takajaloilleen tätä manipuloivaa vyörytystä vastaan.
Kiirettäkin ymmärtää, kun kansalaiset ovat saaneet tuntuman historiaan vaikuttavasta tehtävästä ja pitää ehtiä ennen vaaleja.

Aira Joki

Jussi Jalonen: "En ole katsonut Thatcher-elokuvaa, mutta ennakkoarvostelujen perusteella se ei käsittääkseni ole sen paremmin rehabilitoiva kuin tuomitsevakaan."
Tästä on erilaisia näkemyksiä, esim.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/0...

Tuo mitä sanot lopussa Niinistöstä pitää kyllä täysin paikkansa, hyvä analyysi,kunpa useammat tuon tajuaisi.Ja totta tuokin että suurmiehet -ja naiset niin hyvässä ja pahassa on erikseen ja tuskinpa on pelkoa että Niinistöä heihin tullaan laskemaan ellei todellisiä ihmeitä tapahdu.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Niin, no, tuo on "The Guardian", ja vaikka lehden linja onkin pehmentynyt, niin kyseisen artikkelin kirjoittanut Seumas Milne on edelleenkin puhdasverinen laitavasemmistolainen.

Sanotaan nyt vaikka, että tuo "a vicious colonial war in the South Atlantic" kertoo jo aika paljon. Seumasin näkemykset ovat saavuttaneet jo sen täysin paradoksaalisen tason, että hän ilmeisesti tosiaan pitää sodan aloittanutta Argentiinan sotilasjunttaa parempana kuin oman maansa hallitusta.

Hiilikaivostyöläisten lakko taas on ollut sellainen asia, josta Labour on potenut omiakin omantunnontuskia. Aikoinaan tuli Wilsonin hallituksessa energiaministerinä toiminut työväenpuolueen oma teknokraatti Tony Benn pystyttäneeksi ne ydinvoimalat, jotka tekivät hiilen tarpeettomaksi ja mahdollistivat Thatcherin selviytymisen kaivoslakosta kymmenen vuotta myöhemmin.

Ei nyt niin, etteikö Thatcherin toimista voisi kritiikkiäkin esittää, mutta tuo artikkeli kannattaa ottaa hieman suolattuna. Veikkaisin vähän, että Seumasta on siinä elokuvassakin ärsyttänyt jo pelkästään se, että Thatcher on esitetty noin suurin piirtein tavallisena poliitikkona. Mutta pitää käydä katsomassa se vielä itse ensin.

Aira Joki

Kuulostaa itseasiassa nykyaikana kumman raikkaalta kun jotakuta luonnehditaan "puhdasveriseksi laitavasemmistolaiseksi". Sehän ei sinällään ole rikollista.

Etsin Guardianin artikkelin luettuani tietoa ko. toimittajasta koska aloin jopa miettiä onko sukua Nalle Puhin luojalle. Tuo ei selvinnyt mutta Milneä luonnehdittiin näin: "a sincere, eloquent and uncomplicated Marxist" Ei paha.Seumas Milne muuten kirjoitti kirjan juurikin tuosta mainitsemastasi hiilikaivosmiesten lakosta.

Toimituksen poiminnat