Erkki Perälä

Menneisyydenhallintaa Pöntisen tapaan

  • Menneisyydenhallintaa Pöntisen tapaan

Jos Suomi-neito olisi 2000-luvulla elävä ihminen, hän kävisi kerran viikossa terapiassa purkamassa traumaattisen menneisyytensä vyyhtiä. Takana olisi rikkonainen lapsuus, perheen sisäistä väkivaltaa sekä pitkä, räjähdysherkkä ihmissuhde aikuisemmalla iällä. Tällaista "terapiaa" kutsutaan Saksassa nimellä Vergangenheitsbewältigung, menneisyydenhallinta.

Professori Seppo Hentilän mukaan menneisyydenhallinta tarkoittaa sitä, "kuinka (vaikean) menneisyyden kanssa voidaan ylipäätään tulla toimeen niin, että päästään sen kanssa sinuiksi ja siten tavallaan 'hallitaan' sitä".

Kun Suomessa puhutaan menneisyydenhallinnasta, puhutaan useimmiten Neuvostoliitosta. Siihen on syynsä. Suomessa on edelleen vallankahvassa sellaista sukupolvea, joista monilla - kommunisteista kokoomukseen - olisi jonkin verran selvitettävää poliittisen toimintansa suhteen ajalta ennen Neuvostoliiton romahtamista.

Asiallisetkin keskustelunavaukset aiheesta hautautuvat kuitenkin zyskowiczien ja lipposten keskinäiseen huuteluun ja kaunaiseen murahteluun. Myös monet hämärää 70-lukua valottavista asiakirjoista ovat edelleen salaisia. Menneisyydenhallinta on hyvin vaikeaa niin kauan kuin valtaapitävillä on jotain menetettävää.

Meidän, jotka istuimme kylmän sodan loppuvaiheilla Tehtaankadun kabinettien sijaan hiekkalaatikolla syömässä kiviä, on tietysti helppo moralisoida vanhempiemme sukupolven yhteiskunnallista eliittiä. Itsehän olisimme toki korkean moraalimme turvin nousseet heidän asemassaan "maan tapojen" yläpuolelle. Jotkut aikalaisista nousivatkin - mistä hatunnosto heille - mutta suurin osa kansalaisista ei tällaisten valintojen eteen koskaan joutunut.

* * *

1930-luvulla yhteiskunnallinen ilmapiiri oli vähintäänkin yhtä painostava kuin 1970-luvulla mutta eri syistä. Lapuan liikkeen organisoiman Mäntsälän kapinan alkamisesta on tullut tänään kuluneeksi 80 vuotta. Helsingin Sanomat aikoo käydä kapinan "reaaliajassa" vaihe vaiheelta läpi. Idea on mielestäni hyvä ja sille saattaa olla tilausta juuri menneisyydenhallinnan näkökulmasta.

Harva Mäntsälän kapinaan osallistuneista on tänä päivänä enää elossa saatika vallankahvassa, mutta Lapuan liikkeen perintö elää yhä. Tuomas Enbusken uunituoreessa gonzodokumentissa "Loppukiri" kokoomuksen Kai Pöntinen lahjoittaa toimittajalle Sauli Niinistön vaalitilaisuudessa Lapuan liikkeen paidan, joka päällä "ei ole mitään asiaa kulkea Helsingissä". Ai miksi ei?

No ehkä siksi, että kyseessä oli fasistinen liike, joka pyrki eroon paitsi kommunisteista myös sananvapaudesta ja koko demokraattisesta yhteiskunnasta. Lapuan liikkeen kannattajat muun muassa "muiluttivat" - eli kidnappasivat ja kyydittivät - vasemmistolaisia tai muuten vaan epäisänmaallisiksi katsomiaan kansalaisia itärajalle ja tuhosivat kirjapainoja.

"Kaikki väkivaltaan sortuvat ääriliikkeet ovat huono juttu, niin oikeistolaiset kuin vasemmistolaiset. Suomen kouluopetuksessa ja vasemmistoväritteisessä historiankirjoituksessa lapuanliike on kuitenkin esitetty vääristyneen kielteisessä valossa, joka ei ota huomioon lapuanliikkeen saavutuksia ja sitä historiallista tilannetta, jossa Suomi eli", Lapuan liikkeelle museon ja verkkokaupan perustanut Pöntinen sanoi Uuden Suomen haastattelussa 16.11.2007.

Kai Pöntinen siis tuomitsee "väkivaltaan sortuvat ääriliikkeet", mutta näkee kuitenkin huomattavan paljon aikaa ja vaivaa palauttaakseen yhden sellaisen maineen? Miksi ihmeessä? Ja miksei "historiallista tilannetta" sitten huomioitaisi suomettumisen aikaa käsiteltäessä? Perussuomalaisten vaalilistoilla on totuttu näkemään jos jonkinmoista patrioottia, mutta pääministeri- ja presidenttipuolue kokoomus on pyrkinyt viimeisen vuosikymmenen aikana profiloitumaan maltillliseksi ja liberaaliksi kaupunkilaispuolueeksi, ei fasististen liikkeiden maineenpalauttajaksi.

Kun epädemokraattisiin ylilyönteihin sortuneelta vasemmistolta siis jatkuvasti penätään itsereflektiota ja irtisanoutumista totalitaristisesta historiastaan, ehkä samaa voisi kohtuuden nimissä edellyttää myös kokoomukselta. Sen sijaan Pohjanmaan kokoomus on vaali toisensa jälkeen asettanut fasismin kanssa flirttailevan Pöntisen ehdokkaakseen niin valtakunnallisissa eduskunta- kuin europarlamenttivaaleissakin. Ja on "Kaitsulla" kavereita paremmissakin piireissä.

 


Ehkä vettä on virrannut Vantaanjoessa sen verran, että oma sukupolveni kykenee käsittelemään Suomen historian kipupisteet ja häpeäpilkut tyylikkäämmin kuin edeltäjänsä. Menneisyydenhallinta ei tarkoita sitä, että historia kirjoitetaan uudelleen mieleiseksi, jos oma ideologia sattuu näyttäytymään siinä epäedullisessa valossa. Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, ei niiden muuttaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Ehkä vettä on virrannut Vantaanjoessa sen verran, että oma sukupolveni kykenee käsittelemään Suomen historian kipupisteet ja häpeäpilkut tyylikkäämmin kuin edeltäjänsä"

Luulisin, että Erkki Perälän puolue Vihreät taitaa luoda niitä uusia historian kipupisteitä ja häpeäpilkkuja, kuin pystyy olemaan mukana käsittelemässä rakentavalla tavalla niitä vanhoja.

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Pertti! Kiitos palautteestasi. Olisiko sinulla esittää jotain valaisevia esimerkkejä? Fasismia avoimesti ihailevalla Linkolallakaan ei taida pahemmin puolustajia olla.

Käyttäjän Creap kuva
Vesa Nikkanen

Linkolaa ihannoidaan lähinnä hänen "elää kuin opettaa" mentaliteettinsa takia. Ei ole mies paljon takkiaan käännellyt eikä kuvia kumarrellut vuosikymmenten varrella. Linkola elää vihreän liikkeen ideologiaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Fasismisuudellaan hän pyrkii lähinnä herättämään ihmisiä "unesta". Linkola on loppujen lopuksi varsin lämminhenkinen ja sympaattinen mies.

Meni vähän topicin ohi, mutta sallinet sen.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Vesa, Linkola on oman tiensä kulkija, mutta ei hänkään ole pystynyt elämään opetustensa mukaan. Hän on hankkinut liikakansoitetulle planeetallemme jälkikasvua ja syö näin vanhemmiten diabetes-lääkkeitä. Hänen asunnossaan on myös sähköt..

Käyttäjän Creap kuva
Vesa Nikkanen

Juhani N:

Linkola on tosiaan oman tiensä kulkija. Jos aikaisemmat sukupolvet kuitenkin olisivat eläneet hänen tavallaan, emme nyt olisi tässä kuilun reunalla. Maapallon väkiluku 1960-luvulla, jolloin Linkola lapsensa teki, oli 3 miljardia eli 4 miljadia vähemmän kuin nyt. Linkolalla on kaksi lasta, joka on laskevan väestökehityksen mukaista. Lääkitys diabetekseen on tosiaan ristiriidassa hänen opetustensa kanssa. Perustelee sen valistajan roolin tärkeydellä. Mies on elänyt yli 40 vuotta ilman sähköä, joten sallittakoon hänelle tupaansa sähkölamppu.

Jukka Johansson

Perälä

Nyt täytyy sanoa etten ymmärrä mitä tarkoitat Linkolan fasismin ihannoimisella. Sitäkö että Linkola ihaili Natsi-Saksaa, sitäkö, että hän on joissain haastatteluissa sanonut, että sodat vähentävät liikakansoitusta, vai mitä? En ole lukenut artikkelia jossa Linkola olisi Natsi-Saksan ihannoijaksi ilmoittautunut, mutta voisit varmaan laittaa linkin.

Linkola on luonnonsuojelusta, maapallon kantokyvystä sekä luonnon saastuttamisesta kirjoittanut vuosikymmeniä. Hänet leimataan lähes murhaajaksi, kun hän kirjoittaa, että maapallo ei kestä tällaista ihmisten määrää, eikä varsinkaan tällaista luonnon tuhoamista.

Siinä hän on aivan oikeassa. Ihmisten määrä ei sinällään varmaankaan ole rasite, vaan se, että teollistuneet valtiot tuottavat mielettömän määrän saasteita, hakkaavat elintärkeitä maapallon keuhkoja, eli metsiä, kiihtyvällä vauhdilla ja köyhiin maihin syntyy hallitsemattomasti uusia lapsia, jotka synnyttävät uusia lapsia, koska niissä ei ole minkäänlaista suunnitelmaa hoitaa sekä ehkäisyä, että sosiaalihuoltoa.

Uskonnot ja toimeentulo ovat ne asiat miksi lapsia syntyy. Uskonnot pakottavat ja ikääntyneiden vanhempien toimeentulo on lasten varassa.

Ylikansalliset yhtiöt ja ja maapallon luonnonvarat -> mahdoton yhtälö.

Harri Lehtimäki

Nykyvihreät kritisoivat 30-luvun aatteita, mutteivät näe malkaa omassa toiminnassaan, joka voidaan kaikkine kieltoineen ja ihmisten aliarvioimisineen rinnastaa lähinna DDR:läisen poliittisen kulttuurin perilliseksi. Ei ihme, ettei vihreä puolue saa kovinkaan suurta kannatusta tavallisen työväestön/kansalaisten keskuudessa! Vihreät ovat profiloituneet lähinnä opiskelijoiden ja kulttuuriväen puolueeksi. Mutta ei voida välttyä myöskään mielikuvilta suoraan 70-luvun DDR:ään.

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Harri! Kiitos kommentistasi. Osaisitko yhtään tarkemmin eritellä yhtäläisyyksiä vihreiden ja DDR:n välillä? Lähdeviitteistä plussaa!

Kalle Kuusivuori

Politiikan vieminen oikeussaleihin on ddrhenkistä toimintaa. Tämän suuntauksen aloitti Suomessa vihereät kanteluillaan.

Matti Hirvonen

Vihreät naiset tekivät tutkintapyynnön, eli pyysivät viranomaista selvittämään onko tapahtunut rikos. Se ei ole vielä politiikan viemistä oikeussaleihin.

James Hirvisaari tosin halusi politiikan kenttäoikeuteen, kun vaati Vihreitä "sotaoikeuteen" "kansanpettureina".

Poliitikkoja on oikeudessa istunut syytettynä kautta maailman sivu, ja se, että persuja on siellä viime aikoina näkynyt aika ahkeraan johtuu persuista itsestään, ei Vihreistä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Allekirjoittanutta pistää ihmetyttämään, miksi Perussuomalaiset jankuttavat lakkaamattomiin Itä-Saksasta. Edesmennyt Saksan demokraattinen tasavaltahan oli täsmälleen sellainen perinteitä kunnioittava kansallismielinen valtio, jollaisesta harvinaisen monet Perussuomalaisetkin unelmoivat.

Siinä, missä tämän päivän suomalaista "vihervasemmistoa" on syystäkin moitittu aidon suomalaisen kansallisen identiteetin alasajosta, niin 1970-luvun Itä-Saksa kunnostautui vauhdikkaasti oman kansallisen perintönsä rehabilitoimisessa ja otti reippaasti tuntumaa menneisyyteen. Kyseessä oli valtio, jonka korkein sotilaallinen kunniamerkki oli nimetty perinteikkäästi preussilaisen kenraali Scharnhorstin mukaan. Fredrik Suuren patsas komeili kunniapaikalla Unter den Lindenillä, ja viralliset valtaapitävät muistivat Martti Lutherin ja Otto von Bismarckin eittämättöminä suurmiehinä. Sen lisäksi useat armeijan komentajat olivat ansainneet rautaristejä ja ritariristejä jo kolmannen valtakunnan palveluksessa.

Niin että miksi ihmeessä esimerkiksi Tarja Halosta jatkuvasti syyllistetään siitä, että hän istui DDR:n tunnustamiskomiteassa? Kyseinen valtakuntahan oli aatteelliselta pohjaltaan suorastaan kansallismielinen utopia.

Tämän päivän Vihreiden aatepohjalla, joka koostuu lähinnä pasifistisesta pehmoilusta, markan liberalismista, hurahtaneesta hippimeiningistä ja erilaisesta elämäntapapolitikoinnista, ei sen sijaan ole juuri mitään tekemistä Itä-Saksan kanssa.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Herra Pöntinen on sentään Lapuan kaupungin johtavia kokoomuksen poliitikkoja kansan tahdosta.

Käyttäjän erkkiperala kuva
Erkki Perälä

Hei Matias! Se on sentään jotain se!

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Samaa mieltä Erkki ja sen lisäksi aika järkyttynyt tilanteesta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pakko kommentoida kun kerrankin on jonkun vihreän kanssa samaa mieltä. Haavisto tosin esiintyi edukseen presidenttikampanjassaan.

Meillä on puhuttu avoimuudesta ja menneisyyden läpikäymisestä aivan tolkuttomasti. Monikaan ei liene ymmärtänyt mistä on kyse, koska toiminta viittaa aivan johonkin muuhun. Tämä näkyy erityisesti mielikuvitusolentojen vastustamisena jopa lakisääteisesti. Todellisuuspakoisuuteen pyritään kaikin mahdollisin keinoin. Milloin julistetaan salaiseksi verotietoja, potilastietoja, tilitietoja, omistuksia jne. Tällaiselta taustalta löytyy ainoastaan epärehellisiä tavoitteita. Rasismikeskustelullekaan ei löydy mitenkään niin laajaa todellisuuspohjaa, mitä tuodaan esille. Oikeastaan se on vain oire vakavammista syistä taustalla.

Lähes kaikkien perusongelmien äiti on elämän hallinnan puute. Jos vanhemmat osaavat tämän taidon jälkeläisilleen siirtää, he ovat todella onnistuneet. Koulussa sitä yritetään tuputtaa tunkemalla kaikki saman muotin lävitse, mutta jätetään tunnustamatta samalla, että erilaisen arvopohjan omaavat ihmiset eivät saa tästä välttämättä mitään.

Luottamus voi perustua vain sille, että kaikkien motiivit ovat selvästi esillä. Mitä siitä, jos virheitä onkin tehty? Virheitä tekemällä ei opi, mutta virheet tunnustamalla oppii paljonkin.

Itse olen esimerkiksi kertonut sairastelustani avoimesti, koska kokemuksistani saattaa olla jollekin hyötyä. Salailu herättää aina ihmetystä ja pahaa verta. Suomalaisia on aina pidetty harvinaisen rehellisinä. Ehkä olisi aika lunastaa nämä odotukset uudestaan ja näyttää sillä muille esimerkkiä. Itänöyristelystä päästyä piti lähteä rähmeltämään vielä pahemmin kaikkiin ilmansuuntiin. Identiteetti ja kansallisylpeys hävisivät kun kansan perinteiset arvot vedettiin viemäriin.

Vain olemalla sinut historian kanssa voidaan saavuttaa jotain kestävää tulevaisuudessa. Avoimuus kunniaan.

Markku Nieminen

Näillä pöntisillä kokoomus saa uunotettua sekä seniilit että realistisemmin ajattelevat mutta ei politiikkaa niinkään seuraavat henkilöt taas vetämään sinivirheetä viivaa äänestelykopissa. Kokoomuksen rattaissa on kaksi pyörää mutta maittaa se kyyti näköjään teille viherlahkolaisillekin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Menneisyydenhallintaa voi harrastaa myös omien valintojen suhteen. Vihreiden aattelliset juuret ovat syvällä punaisen Danyn (Daniel Cohn-Bendit) ja Joschka Fischerin vallankumouksellisessa stalinismissa. Värin vaihto punaisesta vihreään teknokratiaan on ollut monelle kannattava ratkaisu, koska kukapa ei olisi huolissaan teollistumisen aiheuttamasta ympäristön pilaantumisesta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Ehkä vettä on virrannut Vantaanjoessa sen verran, että oma sukupolveni kykenee käsittelemään Suomen historian kipupisteet ja häpeäpilkut tyylikkäämmin kuin edeltäjänsä"

Ehkä tämä on harhaluulo ja oma sukupolvemme ei kykene käsittelemään yhtään mitään. Minulla ainakin on sellainen kuva, että asioiden väistely on enemmän se meidän sukupolven juttu. Meidän sukupolvi elää maailmassa, joka ei ole missään kosketuksissa mihinkään aiemmin tapahtuneeseen. Kivassa kieltotilassa. Fobiasta kato pääsee eroon silleen, ettei näytä sitä ulospäin!

Sen lisäksi emme ole kasvaneet aikuisiksi lainkaan.

Tarkoitan, että kyllä 30-vuotiaaksi mennessä olisi pitänyt tajuta, ettei oikeastaan ole millään tavalla erityinen edelliseen sukupolveen nähden. Ei valistuneempi tai paremmin perillä. Että sen verran olisi ego kehittynyt, että näkisi itsensä ihmisenä ihmisten joukossa. Typeränä ja hämmentyneenä märehtivänä nautana, jota silloin tällöin jokin sähköaidan ulkopuolinen voima usuttaa teurasautoon.

Olemme se heikompi sukupolvi. Olemme narsisteja, kuten edellinenkin mutta meillä on paljon vähemmän valtaa, vaikka omassa mielessämme olemme toki yläviistossa kaikkeen tapahtuneeseen - katselemme valuvaa vettä sillalta, vaikka tosiasiassa killumme jo hyvää vauhtia kohti merta.

Toimituksen poiminnat